Du skriver bakgrundsbelysning flera gånger. Tekniskt sett är det som namnet på plattan antyder Frontlight.
//rune
Av: Rune Lindström
Av: Daniel Åberg
Jag ska medge att jag inte riktigt har koll på hur tekniken fungerar, från vilket håll belysningen kommer (försökte googla men hittade bara info om hur Kindle Paperwhites skärmbelysning fungerar, och blev inte direkt klokare), så jag ändrar till belysta. Tack!
Av: Karl Andersson
Fascinerande att denna platta fortfarande verkar så dålig. Jag har första versionen obrandad från Bookeen och hatar den. Slutade använda den redan efter någon månad. Bara en sån sak som att de kallade 800 x 600 för extremt högupplöst och en nyhet för eboksläsare – så fort man plockade upp produkten och satte på den tänkte man bara: pixlar. Och nu har de alltså piffat upp den med 28 procent fler pixlar. På tre år. Samtidigt som mobiltillverkare börjar tala om 4K-skärmar. Och även om det är olika syften och man ska ta batteritid i beaktande osv så kan jag inte göra annat än sucka.
Varför blir det så här kackigt? Jag tror det beror på att den är utvecklad i Europa. Vi kan inte sånt där längre. Hårdvara måste tillverkas i Asien om det ska bli bra. Europeiska tillverkare känns trögrörliga och lata. Jag ser framför mig ett litet gäng välbetalda äldre anställda som kan luta sig tillbaka mot anställningsskydd, korta arbetsdagar och långa semestrar. Motsatsen till Foxconn. Vilket väl är bra för de anställda men inte ger några heta produkter. Nej, köp in nåt från Kina och låt en trendig svensk appbyrå göra mjukvaran. Ursäkta ranten.
Av: Daniel Åberg
En rant kan vara på sin plats tycker jag, jag håller med dig, det är konstigt att vi verkar ha så låga tekniska förväntningar på dedikerade läsplattor med tanke på utvecklingen inom mobiler och surfplattor. När det först började pratas om läsplattor i Sverige på lite bredare front, det var väl 2009 om jag inte minns fel, så hade ju fortfarande iPhonen – om vi ska jämföra med den marknadsledande mobilen – en rätt låg skärmupplösning som läsplattorna matchade – men läsplattorna står av någon anledning kvar och stampar i ungefär samma territorium samtidigt som mobilvärlden fortsatt rusningen framåt.
Har du som tysklandsboende några erfarenheter av tyska läsplattan Tolino (som jag ju länkar till i inlägget) för den delen? Jag har hört en del gott om den, men aldrig testat den i verkligheten.
Av: Karl Andersson
Jag har sett reklam för den men måste säga att jag inte är så intresserad av läsplattor längre. Precis som du föredrar jag att läsa på telefonen. Det sker titt som tätt (u-bahn, hissen …) och tämligen distraktionsfritt eftersom jag alltid har mobil data avstängt. Och man laddar ju ändå alltid telefonen varje natt, så batterifrågan inte viktig.
Och ärligt talat så är mitt största problem de senaste åren inte platta vs telefon vs papper utan att få något läst öht! Att kunna ha “5000 böcker i din ficka” lockar liksom inte, det räcker med de tolv som ligger på mitt nattduksbord.
Av: Daniel Åberg
Ja, det vore verkligen intressant att veta om det verkligen finns någon som väljer läsplatta utifrån hur många böcker den klarar av att lagra. “Jaså, den här har bara minne för 1000 titlar, den går bort, jag behöver plats för minst 2000″. När den första iPoden såldes in 2001 med taglinen “a 1000 songs in your pocket” fanns det en poäng med det, men med böcker? Nej, att en sådan grej ens lyfts fram framstår för mig som att de inte riktigt funderat över hur det går till när vi läser litteratur.
Av: Daniel Lundborg
Jag föredrar definitivt läsplattor men så läser jag också ofta flera timmar i sträck vilket jag tycker är jobbigt för ögonen på bakbelysta skärmar. Sen är en superfördel för oss som tillbringar mycket tid i soliga länder (där Sverige just nu definitivt inte kvalar in) att läsplattor bara blir tydligare ju mer sol som lyser på den.
Har ett par olika plattor, köpte nyligen en Kobo Glo HD med upplösningen 1,448×1,072 för en hystad penning från Kanada. Inte lika exklusiv som Kindle Voyage men fullt tillräcklig för mina behov.
Sen har jag absolut inte tusentals böcker på plattan på en gång utan brukar rensa undan när jag kommer upp i 300-400 stycken, resten har jag i Calibre.
Mest gillar jag egentligen min 5-tums Kobo Mini men avsaknaden av belysning gör det bökigt när man ska läsa bredvid den sovande hustrun och att ta med två plattor på resan känns lite överdrivet. Hoppas på att den kommande Kobo Pika är en 5-tumsplatta med belysning men det ser inte lovande ut tyvärr.
Och ärligt talat behövs knappast mycket högre upplösning än 300 ppi till text på eboksläsare, nu är skillnaden mot tryckt text i stort sätt obefintlig.
Av: Putte
Hej. Bra recension även om jag tycker du är lite väl kritisk och får den att låta sämre än den är om läsa på den är huvudsyftet. Jag har inte ens testat att surfa på min platta och därmed har jag inte samma erfarenhet som du av seghet. Tvivlar dock på att jag inte skulle uppleva samma om jag testade… Att nya letton är kantigare och hårdare, håller jag med om och det är synd. Att default inställning att refresha skärmen bara var 5 sida är hål i huvudet och jag ändrade direkt till “varje sida”. Att du skriver att det drar ner batteritiden en del, må vara sant men det är så ointressant eftersom den oavsett det har en suverän batteritid. MEN använder du dagligen en dator, som de flesta gör, så är det så lätt att handla böcker från Adlibris eller andra e-boksbutiker på nätet att det knappast finns någon anledning att använda smärtsamma inbyggda applikationer i plattan. Jag köper ett fåtal e-böcker, de jag inte kan låna på biblioteket eller inte vill vänta på att de dyker upp där, annars lånar jag nästan allt. Det är så enkelt att låna via dator och föra över via Adobe Digital Edition, där man samtidigt får en så bra överblick över det man har i läsplattan. Jag upplever, förutom just ergonomi/kantigheten nya plattan som outstanding. Det går fort att komma in i boken där man slutade sist. Sidbläddringen både med knapp eller att trycka på skärmen fungerar bra. Upplösningen är betydligt bättre än mina 2 tidigare Letto och jag tycker tvärtemot dig att det gör skillnad. Tycker inte att strömknappen är irriterande eller svår, men man måste självklart lära sig den, något som man gör rätt snabbt. Att läsa böcker på dator, telefon eller surfplatta kommer inte i närheten av att läsa med e-ink och lettons “front light” är en kombo som slår det mesta. Tidigare har man fått belysa läsplattan med samma belysning som en pappersbok kräver, men nya letton funkar överallt. Jag läser då och då i totalt mörker för att inte störa min fru i sovrummet, även detta fungerar över förväntan och känns inte jobbigt. Är jag riktigt trött i ögonen, vilket jag kan vara kvällstid, så skiftar jag belysningsläget till svart bakgrund och vit text, vilket blir bättre just då, även om jag normalt föredrar standardläget.
Av: Tina
Vill gärna ha råd om vilken läsplatta jag ska välja. Har kollat på nätet på olika plattor men kan ej välja. Letto var till en början ett alternativ men den verkar vara låst till Adlibris och man är beroende av en dator. Kan Cybook muse som finns på it-butiken vara ett alternativ eller är även den låst till Adlibris?
Den läsplatta jag söker ska:
-Kunna ladda ner böcker från biblioteket direkt till läsplattan utan krångel och utan att vara beroende av en dator.
-Läsa böcker utomhus i solsken
-Byta sida i boken med knappar
-Vara enkel att hantera
-Ha svenska menyer
Av: Seth
Cybook Muse är ju samma hårdvara som Adlibris Letto och om du köper en Cybook Muse så är den inte låst till Adlibris men väl till Bokeens (tillverkarens) egen bokhandel som är värre ändå, och dessutom på franska.
Av: Putte
Hej. Letton är INTE låst till Adlibris, men den har en direkt ingång till deras butik.
Du kommer knappast att hitta en läsplatta som du krångelfritt kan ladda ner böcker direkt till din läsplatta eftersom det är kopieringsskyddet man värnar om vilket betyder att du behöver Adobe Digital Editions installerat och då behöver du nog en PC eller en MAC för att få över dina böcker. Det är mao läsplattornas brist på ett ‘riktigt’ operativsystem i botten som sätter begränsningen och det gäller nog tyvärr för alla.
Sen förstår jag inte det generella motståndet mot att gå via PC, jovisst sitter du i husvagnen på semestern och inte har tillgång till en PC/Laptop, då kanske behovet finns, men annars är det nog som Daniel så vist skriver, att läsplattor generellt är nog inte avsedda för surfning så faktum är att det är så mycket enklare att starta en browser i en PC, logga in och ladda ner en bok. När du gör det så får du ner en fil som heter URLLink.acsm (eller motsvarande) som när du klickar på den, startar Adobe Digital Edition och laddar in boken direkt. Ansluter du sedan läsplattan via din USB så kommer den upp som en enhet i programmet och det är bara att dra över boken till din Letto.
Det är såpass lätthanterat att jag aldrig skulle lägga ner jobb på att surfa via min läsplatta.
I övrigt stämmer Letto Frontlight helt in på din kravspec och jag rekommenderar den. Enda nackdelen som jag ser det, är – också redan påpekat av Daniel – att den inte ligger så riktigt bekvämt i handen under långa läspass, men det är inte värre än att man kan leva med det.
/putte
Av: Daniel Åberg
Det här med bibliotekslån direkt in i plattan går att göra med en del läsplattor, men jag är inte säker på vilka. Iriver sålde en platta för några år sedan som de i Sverige kallade för Iriver Story Bibliotek just för att de ville pusha för att det var enkelt att låna böcker direkt i plattan på den, men jag skulle nog välja att skriva “enkelt” med citationstecken, för grejen är att bibliotekslån alltid måste ske genom en webbläsare, och jag har hittills aldrig stött på en dedikerad läsplatta som hanterar surf på internet på ett lätthanterligt sätt, eftersom de helt enkelt inte är tänkta att användas för surf och därför är undermåligt utrustade för det såväl hård- som mjukvarumässigt, vilket ju Putte är inne på i sin kommentar också. Jag tycker han har helt rätt, jag tycker också att det är enklare att gå via datorn även om det är tekniskt möjligt att ladda ner direkt till en del läsplattor.
Av: Tina
Tack Seth, Putte och Daniel! Nu blev valet “lettare”.
Av: Stefan
Enligt cyberphoto.se ska Tolino Shine och Tolino Vision 2 fungera med svenska bibliotek direkt i plattan. Det är dock inget jag provat eftersom jag inte har någon av dem. (Ska ev. skaffa en Tolino Vision 2 så jag kanske kommer med en uppdatering om det sen nån gång.)
Av: Kiki Mahlander
Jag har en två år gammal Sony Reader PRS T3 (tror jag) som är sliten och ful och dessutom börjar krångla. Upptäckte nyss att jag bara hade tre olästa böcker i den – 43 stycken var försvunna och gick inte att föra över igen från datorn! Jag har alltid gått via datorn och har därför de böcker jag köpt i Reader for PC som installerades när jag kopplade in läsplattan. Jag har för mig att det var så det gick till i alla fall… Eftersom det inte finns några återförsäljare för Sony Reader längre, vad jag har kunnat hitta, vet jag inte vart jag ska vända mig för att få hjälp. Funderar nu på att köpa en Letto och undrar såklart om jag kan föra över böckerna till den. Vet du det? Eller har du något annat förslag på vad jag ska göra?
Av: Daniel Åberg
Jag har tyvärr inga större erfarenheter av Sony Reader PRS, har bara haft en hemma på test för ett antal år sedan. Att föra över böcker till Adlibris Letto ska rent generellt inte vara något problem, förutsatt att böckerna är i ett format som Letton accepterar. Är det böcker i ePub-format borde det gå smärtfritt. Men om jag förstår dig rätt så är väl problemet snarare att böckerna är försvunna? Eller finns de fortfarande kvar på hårddisken?
Av: Kiki Mahlander
Jag trodde de fanns kvar på datorn, men det var bara bilderna/ikonerna av dem… Som tur var hade jag köpt de flesta på Adlibris och de fanns kvar i mitt bibliotek där. Jag laddade ner dem igen och lyckades även föra över dem till Sony Readern. Fattar dock fortfarande inte hur de kunde försvinna och det känns osäkert, och tråkigt om det händer igen när jag till exempel är ute och reser… Tack för svar i alla fall! Jag kontaktar Adlibris och försöker få det bekräftat att det funkar.
Av: Christina
Vill köpa en läsplatta till min pappa (78år) i julklapp men vill att det skall vara relativt enkelt för honom att låna eböcker från det lokala biblioteket (har hittat deras sida med info http://bibliotek.vellinge.se/web/arena/lasplatta ) är Letto Frontlight ett bra val då?
Av: Daniel Åberg
Det beror helt på hur pass teknikvan din pappa är. Min mamma skulle aldrig klara av det på egen hand, men kanske om jag gick igenom processen med henne de första gångerna och var beredd att agera tekniksupport framöver.
Men med det sagt är det inte direkt superkrångligt, men det beror helt på hur pass allmänt teknikvan man är.
Med detta menar jag heller inte att Letto Frontlight är krångligare än något annat, det är bara att det överlag är lite småbökigt att låna e-böcker, främst med tanke på att man måste hålla på och fixa med Adobe-ID för att få det att fungera.
Av: Castimir
Interesant diskurs,men för mycket klagande.
Jag är 74år men har ingen problem med läsplatan.
Har haft 3 Bookin och en Sony alla fungerar bra.
Bookin är enklare ,Sony kräver att man installerar en program i datorn,där sporar man sin böcker.Då kan man läsa böcker i dotorns läsare eller flyta böckerna i läsplata.
Det funkar jätte bra,jag är ingen expert.